適馬友 Sigma Fans 論壇

適馬友 Sigma Fans 論壇

立即註冊, 請簡單說明註冊原因
搜索
熱搜: Foveon X3
查看: 1195|回復: 8

其實最sigma出一部可換鏡的無反相機!

唔知幾時先有機會,
今次dpQ賣得唔好似乎又離此可能性遠一步
回復

As Sigma keep selling their DP series product, mirrorless is almost not possible.
DPQ size is huge and it is not the market asking for.
For DP0Q, the lens is so..... long and big.
Develop mirrorless also need extra money. I don't think Sigma want to spend money on it and save more money to keep develop better DP series.
回復 支持 反對

但SIGMA繼續保留DP及SD亦唔見得有咩好處, 好明顥DP,SD都係唔賺錢既PRODUCT之餘, 亦唔能夠提升品牌既知名度, 老實講, 我希望SIMGA可以開發M4/3機身,
借助M43比較大眾化既系統嚟吸引更多既用家認識X3
回復 支持 反對

Andy 發表於 2015-8-15 10:10
但SIGMA繼續保留DP及SD亦唔見得有咩好處, 好明顥DP,SD都係唔賺錢既PRODUCT之餘, 亦唔能夠提升品牌既知名度, ...

舊CEO 死後,新CEO 已經比以前敢於創新了,
他搞到DPQ 咁前衛,看得出他不想以大路去做,
當然我也同意SD DP 現在處於花錢去做而不能提升公司知名度。
但是它們是可以帶給公司是不斷創新的型象的
回復 支持 反對

Sigma foneon x3 配leica 鏡,係我好期望的組合。
回復 支持 反對

之前dp merrill真係賣得好好賣經我地公司手都賣超過600部
回復 支持 反對

DPM 好好賣,我真係唔覺
x3 配leica 鏡, 試下搵部SD1M轉MOUNT
回復 支持 反對

Andy 發表於 2015-8-18 16:29
x3 配leica 鏡, 試下搵部SD1M轉MOUNT

師兄忘記了適馬大特價那一次,
DPm 真係好好賣架
回復 支持 反對

Andy 發表於 2015-8-18 16:29