適馬友 Sigma Fans 論壇

適馬友 Sigma Fans 論壇

立即註冊, 請簡單說明註冊原因
搜索
熱搜: Foveon X3
查看: 597|回復: 10

MC11 問題

各位師兄,想問一下有冇人試過SA mount 既MC11 ,可唔可以用到落舊板既sigma EX 鏡? 我想知道可唔可以收到光圈,如果有AF 就仲好...有冇師兄試過?
回復

之前問dcfever 說未有SA mount.
EX 鏡九成唔得,要新適馬才support,
反而原廠canon 鏡頭師兄說可以用
回復 支持 反對

就係見好多原廠canon 鏡頭都可以用到,所以我好睇下有冇人試過舊EX 鏡用唔用到落去,其實我收到光圈就OK ,唔通依隻白老鼠要我自己做XD...
回復 支持 反對

ken85126 發表於 2016-5-14 19:14
就係見好多原廠canon 鏡頭都可以用到,所以我好睇下有冇人試過舊EX 鏡用唔用到落去,其實我收到光圈就OK ,唔 ...

現在就算想買mc-11也冇貨,只有Canon Sigma 35 F1.4 + mc-11 Kit hk$6880 肥花
SA mount 就唔知啦
回復 支持 反對

我買左喇,我手上既EX 鏡全部都用到,不過AF 勁慢又唔準,不過我都唔太介意,其實我收到光圈就OK。
回復 支持 反對

是咁的在下用NEX6 機身,咁鏡方面我有以下
17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
MACRO 150mm F2.8 EX OS DG HSM
10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
50mm F1.4 EX DG HSM
就係咁
回復 支持 反對

ken85126 發表於 2016-5-20 22:49
是咁的在下用NEX6 機身,咁鏡方面我有以下
17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
MACRO 150mm F2.8 EX OS DG HSM

我估計我個QX1 的對焦和NEX6 也差不多,
你是否買EF->Emount?
我其實想買SA->Emount.
因為我支Sigma Arts 24mm F1.4 係SA mount.
我以後也會繼續買SA mount Arts 鏡,所以咁想
但是我也想買EF->Emount to 用下我支EF24-105 和EF135 F2.

回復 支持 反對

唔係,我係SA->Emount 我成手都係SA 鏡
回復 支持 反對

ken85126 發表於 2016-6-7 14:13
唔係,我係SA->Emount 我成手都係SA 鏡

如果是Arts 鏡,對焦才好D
回復 支持 反對

我都買左 SA mount (MC11) 既.... 我的 SA mount 鏡全是舊鏡, 用係 A7r, NEX7 度, 自己對焦一定比 AF 快而準....
回復 支持 反對