適馬友 Sigma Fans 論壇

適馬友 Sigma Fans 論壇

立即註冊, 請簡單說明註冊原因
搜索
熱搜: Foveon X3
查看: 2378|回復: 4

Sigma無反、廉價SD1有望?Sigma Interview @ CES 2012

剛剛係DPreview見到篇文:

http://www.dpreview.com/articles ... 012-sigma-interview

前面講三支新鏡果般我skip左唔睇..=_=
後面講到睇好未來既high-end無反市場,似乎暗示sigma會向無反發展?
之後提到SD1,話:
'I personally feel bad that some of our loyal customers couldn't [afford] the SD1 so we have to prepare a camera for them. We must.'
我好鍾意"We must"呢句....說明Sigma真係有認真思考SD1定價過高呢個問題。

文章下面D comments都幾負面,主流既相機用家並唔睇好Sigma
不過呢篇Interview,對於Sigma用家黎講,都算係一個好消息。

今年CES,Sigma得果三支鏡真係跌晒大家眼鏡
不過根據呢位Chief Operating Officer透露既風聲,似乎Sigma既新產品仍然值得我地期待....

唔知Sigma係黎緊既CP+又有咩野比我地睇?
回復

我最R頭佢話: the SD1 was our first product since we acquired Foveon …
即係2008到2011只出到一部機 … 咁而家先諗”Sigma無反、廉價SD1”,我們又要等幾多年 ???

至於DP,我覺得今年最多都只會又係改小小野再出DP1咩/DP2咩…
回復 支持 反對

係就好啦,希望佢做平D啦,
回復 支持 反對

SD1 的出現簡值係趕客走啦. 走左去感受過其他廠機的快狠準, 好難返轉頭用返DP, SD依d又慢又唔準的setting. 又睇下佢攪乜野.
P.S.我都諗住我架Sd15會用8年唔換架啦.
回復 支持 反對

小弟用過C記1D4,可以當機關槍咁用。最終也把它賣了(只用了一個月)然後全情投入SIGMA SD1的世界堨h享受SD1所帶給小弟的視覺感官。當然,許多人認為SD1的價格不合理,這是見仁見智,視乎這段時間有沒有替代品去滿足用家,如沒有但很難評論這部機是否超賣。君不見L記部部擺命但一樣D用家死死氣淘$去買。最後小弟只希望SIGMA有部FF而又有X3感光原件的代表作俾我D師兄發揮創意。
回復 支持 反對